Përhapja e madhe e virusit e ka një kuptim; Ka pësuar mutacion!


COVID-19 ka pësuar mutacion dhe tashmë po qarkullon një virus më ngjitës. Ky është një variant në gjenomën virale të virusit, i cili ka rritur aftësitë e tij për të infektuar qelizat njerëzore. Një ekip ndërkombëtar studiuesish tregojnë se kjo e ka ndihmuar virusin që të bëhet më i fortë dhe soji mbizotërues që qarkullon sot në botë. Varianti i identifikuar është “D614G” i cili ishte më ngjitës në kushte laboratorike dhe bën një modifikim të vogël, por efektiv, ndaj glikoproteinës Spike, e përdorur nga virusi për të depërtuar në qelizat. Menjëherë pas shfaqjes së saj, varianti D614G u pa që zuri shpejt vendin e tendosjes mbizotëruese dhe analizat e ndryshme të mostrave ndërkombëtare treguan “një ndryshim të rëndësishëm në popullatën virale nga origjinale në tendosjen e re të virusit”. Studiuesit nga Laboratori Kombëtar Los Alamos në Neë Mexico dhe University University në North Carolina bashkëpunuan me ekipin hulumtues të Universitetit të Sheffield (në Mbretërinë e Bashkuar) për të analizuar mostrat e gjenomit të virusit të botuar në Gisaid, një burim ndërkombëtar për ndajnë sekuencat e gjenomit midis studiuesve në të gjithë botën.

 

 

“Ne kemi renditur sekuencat e Sars-CoV-2 në Sheffield që nga fillimi i pandemisë dhe kjo na ka lejuar të punojmë së bashku për të demonstruar se kjo mutacion ishte bërë mbizotëruese në sojet qarkulluese. Studimi i botuar rishtazi konfirmon këtë rezultat. Dhe gjithashtu që varianti i ri D614G është më infektiv në kushte laboratorike“, shpjegon Thushan de Silva, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Sheffield.

 

Në veçanti, të dhënat e studiuesve sugjerojnë që soji i ri shoqërohet me ngarkesa më të larta virale në traktin e sipërm respirator të pacientëve me Covid-19.

 

” Kjo do të thotë – shton de Silva – që aftësia e virusit për të infektuar njerëzit mund të rritet. Për fat të mirë, viruset me mutacionin D614G nuk duket se shkaktojnë sëmundje më serioze në këtë fazë “.

 

/TiranaPost


Like it? Share with your friends!