Sheqeri, aleat i shkëlqyer për të shmangur debatet në çift

Në familjen e “mjeteve juridike të gjyshes”, gjejmë sheqerin! I njohur për të bërë një scrub dhe për të hequr lëkurën e vdekur, sipas një studimi të kryer nga një psikolog i mirënjohur amerikan, sheqeri gjithashtu ka një efekt befasues në qetësinë e çiftit.

 

Sheqeri ju mban larg debateve me partnerin tuaj

 

Shoqëria aktuale imponon standarde të bukurisë dhe humbjes së peshës, për të cilat shumë aspirojnë ose imponojnë veten, por për pjesën më të madhe ky synim nënkupton vetëm privim, lodhje dhe depresion! Në kulmin e kësaj “lëvizjeje estetike” gjejmë luftën kundër sheqerit, armiku numër një i qëndrimit në formë. Megjithatë, sipas një psikologu të mirënjohur, ne nuk duhet ta privojmë shumë veten nga sheqeri, për shkak të debateve gjithnjë e më të hidhura me partnerin.

 

Sipas Brad Bushman, psikolog në Universitetin Shtetëror të Ohio në Shtetet e Bashkuara, ekziston një lidhje shkaku dhe pasoje midis grindjeve të një çifti dhe nivelit të sheqerit në gjak të bashkëshortëve të tyre! Botuar në revistën PNAS, studimi i tij tregon se glukoza e ulët në gjak ka tendencë të rrit agresionin dhe të inkurajojë dhimbjet e kokës tek çiftet e martuara!

 

“Ky studim tregon se si fakti i thjeshtë i të qenurit të uritur, që vjen nga niveli i ulët i glukozës, mund të jetë një faktor i tensionit në çift, duke çuar në debate dhe nganjëherë në dhunë,” shpjegon Brad Bushman. “Para se të filloni një diskutim të vështirë me bashkëshortin tuaj, do të ishte që të siguroheshit se nuk jeni të uritur!”, shton ai me ironi.

 

107 çifte të martuara morën pjesë në këtë studim për 21 ditë. Parimi nuk mund të ishte më origjinal: secilit prej protagonistëve iu dha një kukull dhe 51 kunja. Në fund të çdo dite, secili duhej të ngulte kunjat e lartpërmendura në kukull, e cila do të përfaqësonte gjysmën e tij sipas sikletit të ndjerë ndaj tjetrit dhe të matë nivelin e tij të glukozës.

 

Rezultatet e studimit treguan se ata që kishin nivelin më të ulët të glukozës ishin edhe ata që kishin vendosur më shumë kunja në kukullën e partnerit! Dhe kjo ndodhi pavarësisht ecurisë së marrëdhënies, pavarësisht nëse ishte një çift në një fazë krize apo një çift i kënaqur nga marrëdhënia e tyre./ Revista Psikologji

Author: admin